Ajankohtaista

Meriklusterin tulevaisuutta pohdittiin Puolassa
19.10.2015

25’s Economic Forum2015 syyskuussa keräsi yhteen valtioiden päämiehiä ja talouden, politiikan ja innovaatioiden asiantuntijoita Krynicaan, Puolaan. Upeasti järjestetyn Economic Forumin yli 190 keskustelutilaisuutta ja paneelia seurasi yli 3 200 vierasta Euroopasta, Venäjältä ja Yhdysvalloista.

Paneelikeskusteluja järjestettiin 16 eri teemafoorumissa. Itse sain kunnian osallistua Innovaatiofoorumiin panelistina aihepiiristä “Clusters, Innovation and Entrepreneurship”. Muita panelisteja olivat Anna Czerwinska, Institute of Eastern Studies, John Hobbs Cork Institute of Technology, Tomasz Lesniak, Polish national Cluster of Innovative Enterprises.

Paneelissa vaihdettiin kokemuksia eri klusteriohjelmista. Vaikka osaamiskeskusohjelma päättyi Suomessa jo vuonna 2013, muissa Euroopan maissa klustereiden toimintaa vauhditetaan entisestään ohjelmilla ja hankkeilla. Itselläni oli paneelissa mahdollisuus kertoa klusteritoiminnan evoluutiosta Suomessa ja erityisesti klusteriohjelman jälkeisestä meriklusterin nykytoiminnasta eli TEM-Meri-ohjelmasta ja Tekes-ohjelmista sekä näiden tuottamista palveluista elinkeinoelämälle. Paneelikeskustelun yhteenvetona voidaan todeta: oli ohjelmia tai ei, klusteriperusteinen toimintamalli antaa mahdollisuuden tehokkaasti kohdentaa toimenpiteitä elinkeinoelämän innovaatio-, kasvu- ja kansainvälistymistoimenpiteisiin.

Economic foorumissa näkyi sama teemoitus innovaatiotoiminnassa kuin Suomessa: Internet of Things, Smart specialization, smart cities, Big data jne. Samojen teemojen äärelle kokoontui huomattava määrä asiantuntijoita eri puolilta maailmaa.

Klusteriperusteinen toimintamalli, Internet of Things, big data yms. Oli teema tai käsitteistö mikä hyvänsä, henki foorumissa oli yhtenäinen ja kysymykset samoja. Mistä uutta kasvua, uusia innovaatioita ja yrityksiä? Niitä talouden ja yhteiskunnan elementtejä, joista talouden nousu lähtee.

Tulen varmasti osallistumaan tilaisuuteen jatkossakin. Silloin toivottavasti suurin osa teemoista on kääritty pois näistä hienostuneista käsitteistöistä ja asioista ja tekemisten tuloksista puhutaan erityisesti myös yritysnäkökulma edellä. Silloin uskon, että mukaan saadaan myös klustereiden olennaisimmat ydintoteuttajat: yritykset.


Mervi Pitkänen

Johtaja, Meridiem

GSM 040 5353 066

mervi.pitkanen[at]koneteknologiakeskus.fi 

 


   

 

                               


Copyrights 2023 © Koneteknologiakeskus Turku Oy

Nopeuden ja turvallisuuden takaa webStage - Teknologia & Design © online.fi