Ajankohtaista

Fraunhofer Day 4.9.2019 - yhteistyötä saksalaisen Fraunhofer-säätiön kanssa
04.09.2019

 

Turun kaupunki ja alueen korkeakoulut ovat avanneet vuosina 2018-2019 yhteistyötä useisiin eurooppalaisiin valmistavan teknologiateollisuuden tutkimus- ja koulutuslaitoksiin. Uudet yhteistyöavaukset ovat osa Teknologiakampus Turku -toimintakonseptia ja sen muodostamaa kehittämistoimenpiteiden kokonaisuutta, jolla pyritään tekniikan alan osaamisen, koulutuksen ja tutkimuksen vahvistamiseen Turussa laaja-alaisesti ja pitkäjänteisesti.

Tavoitteena on monipuolistaa tekniikan alan tutkimus- ja koulutusyhteistyötä ja avata Turun alueen yrityksille uusia väyliä liittyä teknologian ja palveluliiketoiminnan kehittämishankkeisiin sekä kytkeytyä tiiviimmin erityisesti alan eurooppalaiseen huippuosaamiseen.

Saksalainen Fraunhofer-säätiö on Euroopan vahvin soveltavan tutkimuksen organisaatio, jolla on yksinomaan Saksassa yli 70 eri teknologia-aloille erikoistunutta tutkimusinstituuttia sekä laaja kansainvälinen yhteistyöverkosto.

Yhteistyötä rakennetaan Turussa syyskuun alussa
Münchenissä pääpaikkaansa pitävän Fraunhofer-säätiön sekä kolmen eri puolilla Saksaa sijaitsevan Fraunhofer-instituutin edustajat vierailevat Turussa 3.–5. syyskuuta. Vierailun ovat järjestäneet Turun Teknologiakampuksen yhteistyökorkeakoulut Turun Ammattikorkeakoulun ja Koneteknologiakeskus Turku Oy:n vetovastuulla, Turun kaupunki sekä joukko Turun alueen johtavia teollisuusyrityksiä.

Vierailun yhteydessä Turussa 4.9. järjestettävä Fraunhofer Day -seminaari kokoaa yhteen Turun alueen teolliset toimijat, yliopistot ja korkeakoulut, kehittäjäorganisaatiot sekä Fraunhoferin edustajat tarkastelemaan konkreettisia edellytyksiä ja sisältöjä rakentuvalle yhteistyölle sekä hahmottelemaan tiekarttaa yhteistyön jatkolle.

Turun Fraunhofer Day -seminaarin avauspuheessaan kaupunginjohtaja Minna Arve korosti osaamisen merkitystä tulevaisuuden menestystekijänä. Osaamisen systemaattinen vahvistaminen ja osaavan työvoiman saatavuuden varmistaminen ovat ratkaisevia tekijöitä, jotta talouskasvu voi jatkua suotuisana ja tuottaa menestystä Turun alueelle ja laajemminkin koko Suomeen.

– Saksalainen teollisuus ja liike-elämä ovat vahvasti läsnä Turussa ja Lounais-Suomessa, joten on luonnollista ja loogista, että pyrimme rakentamaan ja vahvistamaan yhteistyötä myös Saksan ja koko Euroopan johtavaan soveltavan tutkimuksen instituutioon Fraunhoferiin, Arve totesi.

Arven mukaan odotukset Fraunhofer-yhteistyötä kohtaan ovat Turun alueella suuret. Kaupungilla ja korkeakouluilla on vahva valmius edetä konkreettista kehityspolkua, joka johtaa Fraunhoferin kasvavaan rooliin Turun ja Suomen innovaatioekosysteemissä sekä teollisuuden ja palveluliiketoiminnan kilpailukyvyn vahvistamiseen pitkäjänteisesti.

Katse kohti seuraavan sukupolven teknologia- ja innovaatiosuuntauksia
Fraunhoferin kansainvälisten tutkimusohjelmien ja verkostojen varajohtaja Adelheid Adamin mukaan Fraunhofer-päivän tavoitteena on syventää yhteistyötä Lounais-Suomen yritysten ja yliopistojen kanssa ja luoda yhdessä seuraavan sukupolven teknologia- ja innovaatiosuuntauksia.

– Saksalainen innovaatiojärjestelmä ja sen menestykset herättävät kansainvälistä huomiota. Teknologian siirron saavutukset ja talouden, tieteen ja politiikan väliset verkostot ovat esimerkillisiä maailmanlaajuisesti. Fraunhofer-säätiö on johtava eurooppalainen sovelluskeskeisen tutkimuksen toimija, joka on tunnettu teollisuuden ja tieteen kumppani, Adam kertoo.

– Yhteistyömme tutkimuskumppaneiden ja yritysten kanssa ympäri maailmaa keskittyy tieteelliseen lisäarvoon ja myönteisiin vaikutuksiin Saksaan ja Eurooppaan - samoin kuin kumppaneihimme. Pidämme Suomea erittäin mielenkiintoisena ja potentiaalisena markkinana innovaatioille, Adam jatkaa.

Yritysyhteistyökumppaneita edustaa syyskuun tapaamisessa Meyer Turku. Turun telakka on yksi suurimmista teknologiateollisuuden työllistäjistä Lounais-Suomessa.

– Suunnittelemme ja rakennamme asiakkaillemme suuria, monimutkaisia, ja yksilöllisiä tuotteita, jotka ovat ympäristöystävällisiä ja turvallisia, ja jotka vastaavat sekä matkustajien että laivan operaattoreiden tarpeisiin. Tutkimuksen edistäminen alalla onkin meille tärkeä tavoite, ja tätä kautta yhteistyö Fraunhofer-instituutin kanssa on tervetullut lisä teollisuudelle, Meyer Turun toimitusjohtaja Jan Meyer sanoo.


Copyrights 2023 © Koneteknologiakeskus Turku Oy

Nopeuden ja turvallisuuden takaa webStage - Teknologia & Design © online.fi